Zelfmoordlijn lanceert online forum dankzij De Warmste Week

Op

De Warmste Week werpt elk jaar zijn vruchten af, dat bewijst ook Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Met de opbrengst van 2017 startten ze net een online forum op, dat als aanvulling dient voor hun bestaande telefoonlijn.

Via het nieuwe kanaal kunnen mensen met zelfmoordgedachten op een laagdrempelige manier met elkaar in gesprek gaan. “Op die manier ervaren ze dat ze niet alleen staan met hun zelfmoordgedachten,” zegt Kirsten Pauwels, directeur van Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

In het voorjaar van 2018 startten ze een proefproject met een beperkte groep proefpersonen. Voor en na het bezoek namen ze deel aan een evaluatieonderzoek, om de effectiviteit van het platform te testen. “Uit het onderzoek is gebleken dat vooral actieve en frequente gebruikers een positieve impact van het forum ervaren. Toch is er ook een grote groep gebruikers die enkel mee leest, wat ook oké is: iedereen neemt deel op die manier die voor hem of haar het best aanvoelt,” zegt Pauwels. 

De Warmste Week maakte dit jaar zelfdoding bespreekbaar. Het verhaal van Max en Alfons was voor De Zelfmoordlijn een kantelpunt.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813, op de site www.zelfmoord1813.be. Deelnemen aan het forum kan anoniem op www.zelfmoord1813.be/forum.