'Tot op het bot': autobiografisch boek over het leven met een eetstoornis

Op

Roxane zat nog maar in het tweede middelbaar toen ze voor het eerst met een eetstoornis geconfronteerd werd. Na vier jaar vechten tegen anorexia nervosa, brengt ze nu haar eerste boek uit. ‘Tot op het bot’ is een autobiografisch verhaal over het leven met de ziekte. 

Ondertussen is Roxane helemaal genezen. Nadat ze vorig jaar afstudeerde van het middelbaar, nam ze een jaartje om aan zichzelf te werken. Nu denkt ze volop aan haar studiekeuze voor het hoger onderwijs. “Journalistiek zegt me wel iets,” klinkt het bij de jonge schrijfster.

Nog voor je studies al een boek schrijven, het is niet iedereen gegeven. Maar Roxane deed het. “Ik wil graag mensen informeren over wat de ziekte inhoudt en ze leren om de signalen ervan te herkennen,’ zegt ze. In het boek volgen we het hoofdpersonage Noor, een veertienjarig meisje dat vecht tegen haar eetstoornis. “Om privacyredenen veranderde ik alle namen in het boek, maar alles wat ik vertel is waargebeurd,” zegt Roxane.

Gezinstherapie

Gelukkig kon Roxane rekenen op de hulp van haar diëtist en dokter. Die zorgden niet alleen dat ze erbovenop kwam, maar ook dat haar omgeving geholpen werd. “Ik volgde niet alleen individuele therapie, maar ook gezinstherapie. Dat heeft mijn ouders enorm geholpen. Toen ik een tijdje afwezig was op school, nam mijn dokter de tijd om mijn klas op school te informeren over wat een eetstoornis inhoudt.”

Vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa

Begin december stelt Roxane fier haar eerste boek ‘Tot op het bot’ voor. De opbrengst van de verkoop gaat rechtstreeks naar Vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa. “De organisatie organiseert ontmoetingsmomenten in verschillende steden, waar zowel patiënten als hun familie en vrienden kunnen praten over de ziekte. Ze helpen met de bewustmaking rond de ziekte, en dat is ook wat ik wil doen.”

Benieuwd naar het verhaal van Roxane? Het boek is hier koop!