'Speel zolang het kan, want voordat je het weet, lukt zelfs dat niet meer…'

Op

Christiane, mama van Mart, Truus en Wout, kreeg in mei van dit jaar de diagnose van alzheimer. Een hard verdict op 56-jarige leeftijd. Om de ziekte op jonge leeftijd bespreekbaar te maken, verkoopt het gezin van Christiane een zelfgemaakt memoryspel onder het motto 'memory for life - je geheugen is geen evidentie'

'Kookmoeke' bij de Chiro 

Christiane was jarenlang actief bij de Chiro. Ze was er volwassen begeleider en ging mee op kamp als ‘kookmoeke’. Ze kampte echter al enkele jaren met psychische problemen. Er werd dan ook lang gedacht dat de symptomen die Christiane uitte te linken waren aan een hardnekkige depressie, mogelijk gekoppeld aan een angststoornis. Christiane leefde graag een onopvallend leven waardoor ze haar klachten voor de buitenwereld lang kon verstoppen. Haar man en kinderen merkten daarentegen dat er veel meer aan de hand was. 

Onzekerheid

In mei van dit jaar, toen Christiane net 56 geworden was, kwam de harde bevestiging van jongdementie. Hard en onomkeerbaar enerzijds, duidelijk en welomschreven anderzijds. Na anderhalf jaar in onzekerheid te leven, was het gezin enigszins opgelucht dat de diagnose die ze al zo lang in het achterhoofd hielden, gesteld werd.

Hier houdt het echter niet op: Truus en haar gezin weten wat de volgende stappen in het ziekteverloop zijn, maar toch weten ze niet hoe snel de ziekte zich zal ontwikkelen. De ziekte van alzheimer kent immers een grillig verloop voor mensen die op jonge leeftijd ziek worden. Gelukkig verblijft Christiane in een nieuwe warme thuis bij Huis Perrekes. Op die manier probeert het gezin van elke dag samen te genieten.

Wil jij ook een actie organiseren voor één van de meer dan 1000 goede doelen van De Warmste Week? Registreer die dan hier.