"Het taboe rond psychologische problemen moet doorbroken worden"

Op

Op 10 september 2018 stond de wereld even stil voor Alice. Haar vriendin Fran, die ze al sinds de kleuterschool kende, stapte zelf uit het leven. Ze was toen nog maar 22. Hoe hard het ook klinkt, haar dood kwam niet geheel onverwacht. “Fran kampte al jaren met psychologische problemen. Ondanks haar meerdere kreten om hulp, kreeg ze niet de psychologische bijstand die ze zou moeten krijgen.” Uiteindelijk werd de emotionele druk op haar schouders haar te veel.

Schreeuw om hulp

Al sinds haar puberteit kampte Fran met duistere gedachten. “In mei vertelde Fran voor het eerst dat ze zelfmoordgedachten had,” vertelt Alice. “Ze zocht hulp, maar kreeg die niet genoeg.” In juni ondernam ze een zelfmoordpoging, die mislukte. Nog geen maand later was er opnieuw een poging. “Ook hierna kreeg ze niet de professionele hulp waar ze om vroeg,” vertellen haar vriendinnen.  

Taboe doorbreken

Fran is altijd heel open geweest over haar problemen, en begreep niet dat zoiets nog taboe kan zijn in onze maatschappij. Ook bij haar vriendinnen is er veel ongeloof: “Hoe is het in godsnaam mogelijk, dat iemand die meerdere pogingen ondergaat en met de armen wijd open staat om hulp te ontvangen, gewoon niet serieus genomen wordt? Waarom moeten mensen met psychische problemen tientallen keren hun verhaal opnieuw doen? Het taboe doorbreken is één punt, maar moet gepaard gaan met een professionelere, meer empathische en sterkere hulpverlening.” 

Te Gek?!

Vier vriendinnen organiseerden op 29 september een herdenking voor Fran. Ze organiseerden een vrij podium en lieten lampionnen de lucht in. Nadien zetten ze een bierpong-tafel klaar en draaiden dj’s plaatjes voor €1. “Dit had Fran allemaal geweldig gevonden,” zeggen de vriendinnen fier. Ze zamelden geld in voor Te Gek!?, een vzw die jongeren met psychische problemen helpt, en ook het taboe daarrond doorbreekt. Daarnaast zetten verschillende zaken mee hun schouders onder Fran for life, waaronder bijvoorbeeld Do!, die bootcamps organiseren, en bakkerij Stijnen die Fran-gipanes verkoopt. Alle info over de verschillende acties vind je hier.Organiseer jij ook een actie ten voordele van De Warmste Week? Registreer hem dan nu hier!

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.