Ex-drugverslaafde Christian: "Een verslaafde leeft een eenzaam bestaan"

Op

Een drugverslaving heeft vaak zware gevolgen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Dat heeft Christian aan de levende lijven ondervonden. Zijn cocaïneverslaving kostte hem bijna zijn eigen zaak. Tot hij besliste zijn leven over een andere boeg te gooien en hulp te zoeken. 

Arrestatie

Christian kampte al lang met een zware cocaïneverslaving. Op een zeker moment kwam het zelfs tot een incident waarbij de politie moest tussenkomen, en hij werd opgepakt. Dat was het moment waarop hij besloot hulp te zoeken. "Ik ging door een scheiding en had een eigen zaak die moest openblijven. Hulp zoeken was de enige manier om mijn leven, en dat van mijn kindjes, te redden." zegt Christian vastberaden.

VZW De Kiem

"Een paar werknemers die bij mij in de brasserie werken, raadden me aan vzw De Kiem eens te contacteren," zegt Christian. "De vzw helpt mensen met een cocaïneverslaving aan de hand van een eigen methode. Een behandeling duurt zes maanden. De eerste drie volg je elke week twee sessies bij een therapeut. De laatste drie maanden ga je één keer per week op gesprek.

Ze maken ook gebruik van een beloningsmethode. Drie keer per week wordt een drugtest gedaan. Is deze negatief, wordt de patiënt beloond met een voucher. Tijdens het hele traject kan je zo een bedrag van ongeveer 650 euro verdienen, dat je dan kan gebruiken voor bijvoorbeeld bioscooptickets of een fitnessabonnement. "Ik legde gedurende het hele project geen enkele keer een positieve test af en heb zo het totale bedrag gekregen."

Bezorgde moeders

"De behandeling heeft echt mijn ogen geopend," zegt Christian. "Nu komen zelfs bezorgde moeders vragen hoe ze hun tienerkinderen het best kunnen informeren over het gevaar van drugs." Christian geeft zo'n advies met plezier: "Ik heb mijn verslaving nooit weggestoken. Iedereen uit de buurt weet dat ik met een verslaving kampte, dus het is enorm fijn dat ze me nu aanspreken om advies te geven."

Ontbijtbuffet

Christian wou graag nog iets terug doen voor vzw De Kiem. In zijn eigen zaak Brasserie Versus in Evergem serveert hij elke zondag van december een ontbijtbuffet ten voordele van De Kiem. Een ontbijt kost 19 euro, waarvan 9 euro naar de vzw gaat. Reserveren kan nog steeds hier.

Steun jij ook één van de 1000 goede doelen van De Warmste Week? Registreer je actie snel hier!